Translate

fredag 18 september 2015

SO sidan 36 frågor

1 Läs de fem texterna. Fundera på om texten är en åsiktstext eller en faktatext. Motivera ditt svar.
2 Utgå från en text som du tycker är en åsiktstext och välj ut tre ord ur texten som avslöjar att det är just en åsiktstext det är frågan om.
3 Vilka krav ska man kunna ställa på en faktatext? Diskutera!
4 Får man skriva vad som helst i en åsiktstext? Ta reda på vad det står i grundlagen Tryckfrihetsförordningen och skriv ner tre saker som inte är okej att skriva i en tidning eller en blogg.

Text ett är en faktatext eftersom att den inte innehåller några åsikter och att den är sann från allas perspektiv och bara förmedlar fakta. Text två är också en åsiktstext för att den innehåller ”jag tycker om den” i. Texten är inte opartisk och förmedlar bara en sida, den innehåller också många adjektiv. Text tre är en åsiktstext eftersom att den handlar om att någon är emot giftet som används i jeans. Den har många adjektiv och det finns många som inte håller med. Den texten är dessutom en insändare från Johanna Nilsson. Text fyra är en faktatext för att den är faktuell och handlar om någonting som är sant istället för en åsikt. Text fem är en faktatet eftersom att den handlar om någonting som har hänt och är sant, den är hyfsat opartisk.
Några ord från text tre som bevisar att det är en åsiktstext är jag, tycker och dåligt.
Några krav man kan ställa på en faktatext är att allting är sant ifrån allas perspektiv, inte bara ditt eget och att texten är opartisk. Om den innehåller någon åsikt måste den skriva att någon tycker att det är dåligt istället för att det är dåligt. Faktatexter kan inte bara ha en liten del av sanningen så att den stödjer någon, utan måste redovisa hela sanningen.

I en tidning eller blogg är det olagligt att skriva någonting som är landsförräderi, förtal, olaga hot, hets mot folkgrupp, förolämpning, uppror, olaga våldsskildring, spioneri eller krigsanstiftan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar