Translate

onsdag 21 september 2016

Kopplingar till författaren William Golding och tiden som boken skrevs i


1. Jämför den korta texten med den långa. Vilka uppgifter saknas i den korta? Ge minst två exempel.
Den korta och den långa texten skiljer sig åt mycket, främst genom längd och utförlighet. I den långa finns det mer bakgrundsinformation, t ex så berättar den om andra böcker William Golding skrivit och mer om hans liv. Den berättar också mer om hur det var under tidsperioden boken skrevs. Den kortare texten berättar bara väldigt lite om Goldings liv och inget om några andra böcker han skrivit. Den längre innehåller dessutom en sammanfattning från boken och hur den kan tolkas som en allegori. Den kortare versionen berättar kort och gott att han blev belönad ett nobelpris i litteratur 1983, men den längre versionen tar upp all kritik han fick och tar upp saker mer på djupet.

2. Flugornas Herre kom ut 1954. Vad hade hänt i världen (och i Williams liv) innan dess som påverkade honom?
Det andra världskriget bröt ut 1939 och tog slut 1945. Lite som i boken brast demokratin i Europas länder och enväldiga härskare tog över, vilket ledde till hemskheter världen om. Under kriget hade Golding varit en officer på en “rocket cruiser”, ett orlögsskepp i den brittiske flottan. Där fick han vittna ett tyskt “osänkbart” skepp som, likt Titanic, sjönk ändå. Med ett par torpeder kunde det stabila och säkra skeppet sjunka till botten, och visa att allting är bräckligare än vad det kan verka. Den egna upplevelsen med att vara på ett skepp längre tidsperioder utan att kunna lämna det, måste också vara jobbig psykiskt sett. De var regelbundet utsatta för dödshot och Golding märkte hur människorna förändrades, och inte nödvändigtvis till något bättre. Det var bland annat det som fick honom att ändra sin världsbild, att människor trots allt inte är goda, utan de visar sig ha en ond natur när de verkligen blir pressade. Ett annat moment är att Golding läste högt för sin familj ofta, som en del av en klassisk fostran han ville ge sina barn. Dessa lässtunder präglades utav hjältesagor med glada slut som förskönade verkligheten. De kunde inte tas seriöst och till slut fick Golding nog av det och så kom idén att förändra saker och ting. Det var det sista strået, och idén till att skriva en realistisk bok om pojkar på en öde ö föddes, Flugornas Herre blev resultatet.

3. Vad betyder titeln Flugornas Herre?
Flugornas Herre är en synonym för djävulen och ondskan som härjar på ön. Barne är onda och skadar varandra helt ohämmat, något som hade försiggått överallt om flugornas herre fått bestämma. I samhällen är uppfattningen mer att småbarn är oskyldiga och inte skulle kunna göra något ont, utan att ondskan kommer senare eller är lärd, men i denna boken uppvisas den naturliga ondskan och egoismen hos människan. Det är en symbol för hur lätt folk från Storbritannien, det mest civiliserade landet, blir till vildar och springer runt och försöker mörda varandra.


4. Varför vägrade flera förlag att ge ut boken? Vad tror du?
Ett tjugotal förlag vägrade ge ut därför att de ansåg den vara ointressant. De tänkte att den inte skulle få särskilt många läsare, då folk är mer intresserade av hjältesagor där engelsmännen bevisar sig vara heroiska och civiliserade, inte en bok där de försöker ta död på varandra och som visar hur brutal världen är. Efter andra världskriget tänkte de förmodligen att folket hade fått nog av brutalitet och maktkamper, men där hade de fel. Tydligen kände många människor som Golding och boken blev en stor succé och fick bland annat nobelpris. Jag tror att det var delvis för att det andra världskriget precis ägt rum och man kände att det brittiska folket borde vara stolta och patriotiska för att de vann kriget, istället för att känna sig som vildar, som Golding reflekterade samhället som. Boken stödde helt enkelt inte den nationalistiska ideologin om att britterna var mer civiliserade och lite bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar