Translate

torsdag 8 september 2016

Friluftsliv-vandring

Jag har valt att skriva om en vandring tillsammans med Evelina i en skog, där det finns bäckar, med en övernattning. Jag har valt att fokusera på klädseln, packning och mat. I skogen får man tälta utan krav på tillåtelse enligt allemansrätten, så det är inga problem. Några dagar innan avfärden får man sätta sig ner och i lugn och ro titta på kartan och bestämma rutten, samt hur långt som är rimligt att gå och vad för terräng det finns. Eftersom att det finns bra stigar och inte så mycket sluttning är det rimligt att gå ungefär 1,8 mil på en dag, bygga upp ett läger på något torrt och högt ställe och sova över, sedan på morgonen ge sig tillbaka. Om man räknar med att gå ca 3km/h inklusive pauser tar det ca 6 timmar att gå 1,8 mil. Om man ger sig av vid 11 kan man gå en timme innan lunch och sen ta lunch i ca en och en halv timme är man framme någon gång innan middagstid. Sedan på morgonen äta frukost, packa ihop allt och bege sig tillbaka. Viktigt är det också att kolla väderprognosen och se till att man har allt man behöver innan man ger sig iväg.

Denna vandringen sker under sensommaren, alltså är det relativt varmt ute, men man måste ändå se till att ha med sig t ex vantar och mössa då det kan bli kallt, framförallt under natten. Så att man kan reglera kroppens temperatur är det viktigt att ha flera lager som är lätta att ta av och på. Det understa lagret bör vara ett underställ. De som är gjorda av syntet eller ull är bäst, och eftersom att denna vandring sker på sommaren passar syntet bättre in, då det inte är riktigt lika varmt och transporterar bort fukt i form av svett bättre om det blir varmt. Det andra lagret, mellanlagret, har ett värmande syfte och är ofta det som tas av och på. Det är bra att ha flera alternativ, t ex en tjockare ylletröja till när man är stilla eller på kvällen och en tunnare fleecetröja som man kan gå i, då finns det alltid något som är bra och passar. När man packar ska man ha det lättåtkomligt så att man inte måste stanna och packa upp hela väskan för att få fram rätt plagg, då har man också mindre incitament till att ta fram plagget, och riskerar att inte få en lika behaglig tur. Ett skyddande lager är bra för att skydda mot nederbörd och vind. Ett tunt lager är bra som t ex en skaljacka som skyddar mot vinden och nederbörd. Det är bra om den har ett bra sätt att göra sig av med överskottsvärme och fukt, men sådana jackor kostar oftast mer än vad en person som vandrar två gånger om året vill spendera på en jacka. Om man har en galonjacka hemma funkar det, även om det finns bättre alternativ och de inte andas alls. Det är också bra att ha byxor som är lätta att sätta på sig så att man kan skydda benen och byxorna från nederbörd. Ett annat plagg som är bra att ha är ett förstärkningsplagg, dvs någonting att ha på sig vid pauser, tider då man inte rör på sig och får värme därifrån eller när man helt enkelt fryser lite. Ett exempel på ett bra förstärkningsplagg är en dunjacka, förstärkningsplagget går att använda som en variation på mellanlagret och har man två mellanlager kan man använda det som ligger i väskan som ett ytterligare lager, alltså att använda båda, även om det kan kännas klumpigt. Det är praktiskt att använda sig av byxor med bred variation, alltså att de kan bli t ex shorts. Om man blir varm eller måste gå igenom ett litet vattendrag är det bra att man kan ta av nedre delen på byxorna så att man inte blir lika varm eller plagget förhåller sig torrt. På underkroppen ska man också ha ett underställ. Det är viktigt att ha skor som är bra att gå. Om man inte går i terräng där skorna nöts är det praktiskt med lite gummi på sidan av skon, på så sätt läcker det inte in lika mycket vatten om det regnar. Det är också en bra idé att ha dubbla strumpor då det sägs förhindra skavsår och är bättre än bara en strumpa. Bomull bör helst undvikas då det kyler ner mycket om det blir vått. Det är bra att ha med sig ombyte, speciellt strumpor, då det är skönt att kunna byta om och sakerna riskerar att bli våta.

Mat är viktigt att ha förberett innan. Eftersom att det kommer finnas vatten där behöver man bara ha med sig dricksvatten. Därför räcker det nog att ha med sig två liter per person, så blir packningen inte heller för tung. Det är bra att ha torrmat som tar mindre plats och inte väger lika mycket. Till lunch är det bra att använda sig av en termos, t ex soppa som man värmt innan och hällt i en termos. Eftersom att man går och blir av med energi är det viktigt med energirik mat, t ex soppor som köttsoppa eller kycklingsoppa. Det blir kanske lite tyngre än torrmat, men man blir snabbt av med lunchen till första dagen och är en god variation. Om man vill går det att torka mat själv i ugnen, och den är ofta godare och fräschare, annars går det att köpa torrmat att ta med sig i en vanlig friluftsbutik. Det är bra att välja mat som man själv tycker om väldigt mycket, då det kan bidra till en bättre utflykt. Man ska inte ha med sig för mycket, men det är inte heller bra att ta för lite, så man ska vara på det säkra sidan. Mellan måltider vill man också äta lite, bra mellanmål är t ex nötter och frukt. Om man ska med sig t ex pasta eller korn, är det smart att lägga det i en påse med en lapp där koktid och instruktioner står, på så sätt sparar man mycket plats och har bara med sig det man behöver. Det är bra att ha med sig så lite skräp som möjligt för att man måste bära hem allt, då allemansrätten säger att man får vandra samt övernatta på de flesta ställena om man inte förstör och skräpar ner. För att kunna värma maten finns det många olika sätt. Det är bra att överväga alla och välja det som passar bäst till situationen, man får t ex tänka på årstid, vikt och annat. Det finns olika stormkök, t ex med gasbrännare som funkar bäst på sommaren och är lätt att bära, men det är svårare att använda den på vintern och man kan inte riktigt kolla upp hur mycket som är kvar, så man får vara säker på att man inte får slut på gas. Det finns också en spritbrännare, där använder man T-röd som bränsle och lägger det i en behållare som man tänder eld på och så bygger man stormköket över. De är de enklaste och de mest miljövänliga, men kan sota kastrullerna och går inte att reglera lika lätt som en gasbrännare. Därför valde vi att till vår tur använda en relativt nyinköpt gasbrännare.

Med packningen finns det mycket att tänka på, man vill t ex ha många saker lättåtkomliga och man ska ha det tyngsta högt upp in mot ryggen. Det är viktigt att ha en bra, rejäl och vandrings-anpassad ryggsäck. Den ska gärna gå att reglera på ryggen så att man kan vila ryggen lite när man går och ha mer tyngd på höfterna, med höftband. Man ska också kunna öppna den både där nere och uppe och den ska ha fickor på utsidan som är lättåtkomliga till bl a vantar och dricka. Det är bra om lätta saker som t ex liggunderlag kan rullas ihop och fästas på utsidan, det sparar både plats och man kan ha de tyngre sakerna närmare ryggen. Ett bra mått för tyngden på din ryggsäck är någonstans emellan 1/3 och 1/4 av din kroppsvikt max. Utöver kläder är det också viktigt att ha med sig karta, kompass, penna och papper, pannlampa, första hjälpen-kit inklusive skavsårsplåster, örngott till en kudde, sovsäck och ligggunderlag, tält eller annat vindskydd, insektsmedel, kniv, liten yxa, rep, tändsticka/tändstål, sittunderlag, något till fotvård, solkräm, solglasögon, lite pengar, avstängd mobil eller annat till att kontakta någon, handduk, toapapper, toalettsaker, det du behöver till att laga mat som stormkök, kåsor, plastglas, diskmedel, bestick osv. Hade man tänkt stanna länge kan en tvättlina vara bra för att torka våta kläder. Vill man sova länge eller om det är midnattssol är det kanske bra med en mask för ögonen och öronproppar. Annat som kan vara kul att ha är en bok, kikare, kamera och kortlek. Det kan också vara bra att ha någon sorts tejp med sig, som silvertejp eller kinetisk tejp. När man är fler än en är det också lätt att fördela packningen jämt så att man inte behöver bära det allra tyngsta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar