Translate

tisdag 24 januari 2017

Hållbar utveckling s. 54 frågor och svar

2. Förklara skillnaden mellan förnybara och ändliga naturresurser.
Skillnaden mellan förnybara och ändliga naturresurser är precis som namnet lyder, att de förnybara aldrig kommer ta slut då de drivs av solens energi, och det skapas tillräckligt mycket för att vi ska kunna använda oss av det långsiktigt, och de ändliga resurserna kommer ta slut en dag om vi fortsätter med vår förbrukning, och vi använder dem fortare än vad det går att skapa nytt. De förnybara bränslena är också mycket bättre ur miljösynpunkt, då man använder sig av befintliga resurser som ej kommer rubba miljön utan drivs av solenergi i grund och botten. Med de ändliga resurserna måste man tillföra dem till vårt ekosystem, vilket bl a kan resultera i att det finns för mycket av de ämnena i kretsloppet, och det leder oftast till stora miljöproblem. Om vi skapade vår elektricitet av de förnybara naturresurserna istället, skulle vår miljö inte vara lika påverkad utav växthuseffekten, då det inte skulle släppas ut lika mycket koldioxid i atmosfären. Planeten skulle må mycket bättre av det, och vi skulle kunna förlita oss på elförsörjningen då den ständigt kan förnyas, till skillnad från med t.ex. olja som måste grävas upp och kommer ta slut i framtiden. Det är ofta så att det är enklare att få ut energi eller värme från de ändliga resurserna samt att det är billigare, vilket är anledningen till att de används väldigt mycket. Det beror också på att vi har tagit fram bra teknik för att kunna producera och utvinna elektricitet eller värme från de ändliga naturresurserna. Man har t.ex. inte satsat lika mycket pengar på många förnybara el-källor, och då blir lönsamheten inte lika hög. Skillnaden mellan förnybara och ändliga naturresurser är alltså hur deras tillgång kommer vara i framtiden och om de återskapas i samma takt som de förbrukas. De förnybara är också mycket bättre för vår miljö och den hållbara utvecklingen.

4.
a.     Vad menar vi med ”hållbar utveckling”?
b.     Förklara hur ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet kan komma i konflikt med varandra. 
a) Det som menas med hållbar utveckling är att vi ska kunna ha det bra och samhället ska utvecklas så att man får det bättre konstant, samtidigt som man ser till att inte bekosta det med framtidens välfärd. Det handlar alltså om att vi ska kunna leva av jorden, utan att förbruka resurser som kommer behövas i framtiden. Den hållbara utvecklingen består av en balans mellan ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Alla tre hållbarheter måste uppfyllas för att utvecklingen ska vara hållbar, men det är ofta så att de kraven kommer i konflikt med varandra, dvs att det t ex är ekonomiskt ohållbart med ekologisk hållbarhet eftersom att det är för dyrt att inte förbruka naturen och behöva köpa in från andra länder och hela tiden plantera nytt. Man måste alltså se till att det fungerar med att uppfylla alla hållbarheter trots att de ofta krockar med varandra. Det är alltså en väldig utmaning som vi fortfarande strävar efter att uppfylla, men det kommer förmodligen krävas mycket tid och resurser för att ha en helt hållbar utveckling. Det är väldigt viktigt att uppfylla dessa hållbarheter, eftersom att framtiden på jorden beror på om vi lyckas eller inte.
b) Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet är de krav som ställs för att uppnå en total hållbar utveckling. Den sociala hållbarheten innebär att samhället ska vara rättvist och stabilt. Mänskliga behov, som t.ex. mat, utbildning och bostad, ska vara långsiktigt uppfyllda och samhället ska vara jämställt. Det är framförallt i fattiga länder som den sociala hållbarheten måste uppfyllas och arbetas mot, då deras invånare inte har social och ekonomisk säkerhet samt att det tenderar att vara mer korrupt och försiggå mer diskriminering. Den ekonomiska hållbarheten innebär att man ska hushålla om alla resurser som har någon begränsning, man ska alltså se till så att man tänker långsiktigt med alla resurser, så att de inte riskerar att ta slut i framtiden. Inom den ekonomiska hållbarheten omfattas bl a arbeten, pengar och hur vi bäst använder naturresurser för att uppnå eller skapa det vi vill. Med den ekologiska hållbarheten menas att vi tar hänsyn till naturmiljön, dvs att vi inte förstår vår miljö och vårt ekosystem eller vår fauna med det rika djurlivet. I Sverige skyddas skogsområden som är hem till sällsynta arter av t ex djur, växter och svampar genom att det är förbjudet att bedriva skogsbruk med dagens teknik. Cirka 3% av skogsytan i Sverige är beskyddad av denna anledningen, och det är ett sätt att bedriva den ekologiska hållbarheten. När man försöker uppnå en hållbar utveckling måste det vara hållbart ur alla tre perspektiv, men det är väldigt utmanande att uppfylla det från alla tre synvinklar då vi inte kommit så pass långt i vår utveckling, och därför bildas en konkurrens mellan de tre. Det är extra viktigt för U-länder att prioritera vilka hållbarheter man ska börja med, den ekonomiska och sociala hållbarheten är viktigare för att komma ikapp I-länder, och när de är uppfyllda kan man börja satsa på den ekologiska, men man kan inte prioritera den ekologiska tills man nått den punkten. I-länder i t ex Europa har redan uppfyllt i stort sett hela den sociala och ekonomiska hållbarheten, då bör de länderna satsa mer på det ekologiska, vilket också kan kompensera för U-länder, så i den bemärkningen kan man påstå att I-länderna hjälper U-länderna. De konkurrerar helt enkelt genom att ställa krav som är kopplade till varandra på ett sätt som gör det näst intill omöjligt att uppfylla alla på en gång, och de behöver utnyttja varandra för att kunna uppfylla hållbarheterna, som t ex när man måste ge sina arbetare dåliga arbetsvillkor för att det ska vara lönsamt att bedriva verksamheten och den sociala hållbarheten kompromissas för att nå den ekonomiska hållbarheten.


5 Varför har man infört begreppet ”ekologiskt fotavtryck”?
Hur räknar man fram det ekologiska fotavtrycket?
En del av vårt ”ekologiska fotavtryck” finns i andra länder. Förklara innebörden i det påståendet.

a) Man har infört begreppet ekologiskt fotavtryck som en enhet för att kunna mäta hur mycket man påverkar jorden. Det den mäter är hur många hektar som behövs för att kunna förse en individ med allt den personen använder och behöver, några saker som räknas med är mat, bostad och kläder. Man räknar även länders kollektiva ekologiska fotavtryck, och där finns det en tydlig korrelation mellan U-länder och låga ekologiska fotavtryck och I-länder och höga ekologiska fotavtryck. Anledningen till det är att U-ländernas befolkning inte har tillgång och möjlighet till det vi gör och vårt slösaktiga beteende. Därför kan man se skillnaden och ojämlikheten mellan fattiga och rika länder med hjälp av detta. Syftet med det ekologiska fotavtrycket är att visa hur ohållbart beteendet är i framförallt de västerländska nationerna och vad som skulle hända ifall alla förbrukade lika mycket som oss. Man har räknat ut att genomsnittspersonen kan ha upp till omkring 1,7 hektar i denna mätningen, då hela jorden förbrukas men inte mer än så. Det genomsnittliga ekologiska fotavtrycket ligger på 2,3 hektar, vilket betyder att det förbrukas mer än vad vi har mark till och att det är ohållbart. Utan denna skala hade det varit svårare att illustrera det och visa hur det faktiskt ser ut med hjälp av en enhet och uträknande, så att man kan få en exakt siffra istället för att bara påstå att det är ohållbart i stort sett ogrundat på beräkningar och dylikt.
b) Det ekologiska fotavtrycket räknas fram genom att man tar reda på hur många hektar som behövs för att förse en människa med allting som personer behöver under ett år. Man lägger alltså ihop hur många resurser som individen behöver och hur mycket plats det tar att få fram det, t ex hur mycket mark som maten man äter behöver för att växa och hur mycket skog som skövlas för att skapa t ex papper och trämöbler. Sedan lägger man ihop allt det och den slutgiltiga summan blir hur mycket mark som man använder, den siffran i hektar blir individens ekologiska fotavtryck.
c) Det som menas med att en del av vårt ekologiska fotavtryck finns i andra länder är att länder i världen förlitar sig väldigt mycket på handel för att få många varor som man inte kan producera i sitt eget land, eller som är billigare någon annanstans, då är de produkterna producerade utomlands och sedan förflyttade till landet där de behövs, och det är i landet som tillverkade varan som konsekvenserna blir störst på grund av produktionen av varan samt exporten bort därifrån. När vi importerar varor från länder långt bort, som sedan måste transporteras till Sverige vilket medför ett ännu större ekologiskt fotavtryck, blir det deras mark som går ut och förbrukas, så att de inte själva kan använda den till sitt eget land, och då lämnas fotavtrycket i naturen kvar, men varan lämnar området. Ett bra exempel på det är att omkring 1/6 av all mark som används för jordbruk är benägen utanför Sveriges gränser, vilket betyder att en stor del av det ekologiska fotavtrycket för jordbruksmark finns i andra länder. Även de utsläpp som sker i Sverige kommer ut i världen eftersom att miljöproblem inte tar hänsyn till gränser, då drabbas hela världen utav de utsläppen samtidigt som Sverige drabbas av utsläpp i andra länder. Därför påverkar allt vi gör hela världen, och sätter ett fotavtryck internationellt Om vi t ex åker flygplan så släpps de avgaserna ut och lägger sig vid atmosfären där de drabbar flera länder och därmed placeras fotavtrycket både utomlands och inrikes. Även matens transport- och produktionsutsläpp släpps ut i luften där utsläppen inte fäster sig vid något särskilt land. I stort sett menas det att våra vanor sätter spår på flera andra ställen än var vi befinner oss och framkallar diverse miljöproblem både där varan importerats från och globalt, och därmed sätter ett avtryck.


7 Varför bör andelen förnybara energikällor av världens energiproduktion öka och de icke förnybara energikällorna minska?

Det finns väldigt många anledningar till att vi ska använda oss av de förnybara energikällorna istället för de förnybara, men de största är att de är mycket mer hållbara och de är bättre för miljön. De ändliga energikällorna är, precis som det låter, ändliga, vilket betyder att de kommer ta slut om vi fortsätter att konsumera upp källan i samma takt. Det betyder att vi inte kan tillgodose våra energibehov samtidigt som vi inte äventyrar framtidens behov, eftersom att det kommer ta slut, vilket betyder att det inte kan vara bra för den hållbara utvecklingen. På grund av att varan kommer ta slut kommer det inte heller vara ekonomiskt hållbart att helt förlita sig på t ex oljetillförseln som energikälla, då utbudet kommer sjunka samtidigt som efterfrågan förblir densamma, vilket leder till att priset går upp och genomsnittspersonen inte kan använda varken bränsle eller elektricitet. Efter att t ex oljan tar slut så uteblir många med elektricitet också, eftersom att den nuvarande tekniken som utvecklats för förnybara energikällor kan förse mindre än hälften av den mängd energi vi använder. Därför är det viktigt att vi lägger resurser på att utveckla bättre teknik för de förnybara energikällorna samtidigt som vi försöker dra ner på energianvändningen, så att vi kan producera och konsumera energi på ett hållbart sätt som vi vet fungerar så länge solen skiner. Det ger kunder en mycket bättre försörjningssäkerhet, vilket som sagt är väldigt viktigt för den hållbara utvecklingen och även om de ändliga energikällorna inte helt försvinner, så kan de förnybara konkurrera med dem, vilket leder till ett sänkt pris vilket är bra för konsumenterna och deras privatekonomi eftersom att det universella priset på all form av energi sänks. Dock kan detta leda till problem också, eftersom att de förnybara energikällorna är lite dyrare i början, men lönar sig mer i längden. Det betyder att de inte kan sänka priset lika mycket som man kan med många av de ändliga källorna, och det kan betyda att kunderna istället föredrar de ändliga. Däremot kommer många förmodligen ändå föredra de förnybara för att det är bättre för den hållbara utvecklingen. En annan fördel med de förnybara energikällorna som gynnar de länder som inte producerar någon olja eller andra ändliga naturresurser som t ex Sverige, är att de länderna som producerar mycket olja inte får lika mycket makt som tidigare. De kan inte längre styra lika mycket över priset på de ändliga naturresurserna, eftersom att man har alternativet att köpa energi gjord på förnybara energikällor som kan utvinnas på många fler platser i världen, eller så kan landet själv skapa energin. Då kan länder som t ex Sverige bli mer självförsörjande på energi, vilket betyder bland annat att eltillförseln är säkrare och att elnätet inte riskerar att försvinna om t ex ett krig skulle utbryta. Det är också säkrare i fråga om tillgänglighet då de förnybara i grund och botten drivs utav solenergi, vilket betyder att det inte kommer ta slut tills efter solen dött, till skillnad från de ändliga som redan nu börjar bli bristvaror och bildas oerhört långsamt. Elen och energin behöver inte heller transporteras särskilt långt i rör eller sladdar om den produceras i samma land som den ska användas i. Även om vi inte kommit tillräckligt långt för att det ska vara billigt med förnybar energi så är det en bra långsiktig investering. Om man t ex köper och monterar solpaneler så blir det ett dyrt köp rätt ut, men efter ett tag så har man producerat tillräckligt mycket för att betala av det köpet, och då kan man tjäna pengar på solpanelerna samtidigt som man bidrar till en bättre miljö och hållbar utveckling. Därför lönar det sig i längden att investera i de hållbara energikällorna, fast däremot talar den stora utvecklingspotentialen emot att man ska investera idag och inte vänta, eftersom att tillvägagångsätt och produkter utvecklas mycket och har en stor utvecklingspotential blir det konstant bättre, och då är det mer lönsamt att vänta något år innan man investerar, men det är bättre att göra investeringen idag utan att vänta, och istället byta ut det mot ännu bättre teknik när den gamla är helt utsliten. Då har man i princip den som inte helt uppfyllt sin fulla utvecklingspotential i väntan på den som har, men man gör ändå en lönsam investering. De ändliga energikällorna påverkar miljön mer negativt än vad de förnybara gör, men det betyder inte att de förnybara är bra för miljön heller och inte vållar någon skada. De ändliga måste brytas ut eller grävas ut från gruvor och marken, då tillförs det kol till ekosystemet, eftersom att de var begravda långt nere under ytan. När vi tar upp och förbrukar dem släpps den kolen ut som koldioxid i vårt ekosystem. Då blir det för mycket koldioxid för att alla växter ska kunna ta upp den och omvandla till syre för att det sen ska gå runt i systemet, så den lägger sig uppe i atmosfären, vilket leder till växthuseffekten då solens värme kommer in i vår atmosfär, men inte kan lämna på grund utav det tjocka lagret med bland annat koldioxid. Med olika sorters ändliga energikällor kan olika slags problem skapas, t ex med olja riskerar man oljeutsläpp, vilket kan förstöra flera naturområden med både fauna och flora, kärnkraftverksdriften kräver det radioaktiva ämnet uran, vilket medför massiva skador om det läcker ut, och användningen av kol bildar svaveldioxid som försurar miljön och ställer till med många miljöproblem. De förnybara energikällorna har inga sådana risker för människor, utan är helt ofarliga och skapar inte några stora problem. Användningen av ändliga energikällor är en av de största anledningarna till alla de miljöproblem vi står framför och det är otroligt viktigt att vi löser problemen och minimerar skadan genom att minimera användningen av de ändliga källorna, och eftersom att vi behöver energi och de förnybara är bättre för miljön är det självklara valet att vi ökar produktionen av förnybar energi i dess plats. Industrier med teknik som fokuserar sig på hållbar utveckling och förnybara energikällor skulle också gynnas av detta då mer pengar skulle satsas i industrin, vilket också skulle medföra fler arbeten. Det är också så att det börjar bli större i U-länder med förnybara energikällor, vilket skulle betyda fler arbetstillfällen i U-länder med företag som arbetar med hållbara energikällor och bl a montering av vindkraftverk och solpaneler, vilket är bra för deras ekonomi och sociala hållbarhet. Förnybar energi kan därmed leda till en ökad levnadsstandard, genom att t ex en fattig familj i Tanzania kan ha en dator som de kan ladda med el från en solpanel, vilket inte har någon inverkan på naturen, som gör att de kan utbilda sig på distans och får fler möjligheter i livet. Länderna behöver inte heller förlita sig lika mycket på inköp av ändlig energi, vilket också är bra för deras ekonomier. Sammanfattningsvis har vi ett stort behov av att öka mängden energi tillverkad av förnybara energikällor eftersom att vi inte kan förlita oss på de ändliga då de kommer ta slut och inte är hållbara, det kommer även behövas en full övergång till förnybara energikällor för att vi ska kunna nå den hållbara utvecklingen, och de förnybara energikällorna lämnar ett oerhört mycket mindre spår efter sig i naturen än de ändliga energikällorna, vilket också är bra för den hållbara utvecklingen.

Kapitlet handlar om förnybara och icke förnybara resurser. De flesta vet att förnybara resurser är bättre för människor och miljö och att vi behöver gå över till att använda mer förnybara resurser. Men det är en långsam process.
a.     Lista de fördelar med olika typer av förnybara resurser som nämns i kapitlet. Lägg gärna till fler om du kan det.
b.     Lista de nackdelar med olika typer av förnybara resurser som nämns i kapitlet. Lägg gärna till fler om du kan det.
c.     Resonera kring vad som driver på en förändring mot förnybara resurser och vad som fördröjer den. Försök att väga in så många olika perspektiv som möjligt i ditt resonemang. Följande perspektiv kan du resonera kring:
·       Geografiska förutsättningar
·       Ekonomi (på individ- och samhällsnivå)
·       Konsekvenser för människor och miljö, både positiva och negativa
·       Mängden energi som kan utvinnas
·       Aktörer som motarbetar förändringen
·       Vem som bär ansvaret för förändringen
d.     Vi behöver få en större användning av resurser som är bra för både människor och miljö. Förslå och resonera kring olika lösningar för hur vi snabbare ska hitta alternativ till ändliga resurser.


a) De förnybara resurser som nämns i kapitlet är vattenkraft, vindkraft, biobränslen, solenergi och geotermisk energi. Fördelar med vattenkraft är att det inte påverkar växthuseffekten eller andra klimatproblem då det inte ger ifrån sig några utsläpp, att man kan få ut väldigt mycket energi från det, att det går att lagra vattnet så att man kan få ut energi och elektricitet när behovet är som störst och spara på vattnet när behovet inte är så stort, att det inte krävs särskilt stora kostnader att driva det efter själva bygget, och att när man väl byggt ett vattenkraftverk så håller det väldigt länge. Vattenkraft kräver inte heller särskilt många resurser, utan behöver endast fallhöjd, vatten och solenergi, och när man väl har det kan man använda det om och om igen, utan att förbruka några resurser, på så sätt går det också att använda vattenkraft effektivt i U-länder, genom att I-länder bidrar till bygget, men sedan kan landet driva det själv. Vattenkraft är en förnybar energikälla vilket innebär att det går att återanvända det konstant och det är den främsta fördelen med vattenkraft, eftersom att det är vad som krävs för att uppnå den hållbara utvecklingen. En annan fördel med vattenkraft för människor är att det kan skapa en attraktion, som t ex vattenkraftverket i Trollhättan dit många åker för att titta på när vattnet släpps. På så sätt kan det göra en stad mer attraktiv för besökare, vilket kan gynna en stad ekonomiskt.
Några fördelar med vindkraft är att det inte ger ifrån sig några utsläpp eller miljöföroreningar annat än det som krävs för själva produktionen av vindkraftverket, i Sverige har vi bra förutsättningar för att kunna utnyttja vindkraft eftersom att det blåser väldigt mycket, det går också att placera ut dessa vindkraftverk i havet, där de inte tar upp någon plats som behövs till annat, förstör fina utsikter eller stör någon med deras buller, de har inga övriga kostnader än för bygget av dem och eventuella reparationer, och att det är en förnybar energikälla, dvs råvaran som energin kommer från lär inte ta slut så länge planeten är beboelig, vilket gör det till en säker och hållbar energikälla, dessutom så minskas användningen av ändliga energikällor när användningen av förnybara ökar. Tillgången till vind kommer inte heller minska, utan förbli ungefär densamma, det betyder att priset kommer vara stabilt, men om tekniken utvecklas så att man kan utvinna ännu mer kan dock priset sjunka då tillgången ökar. Vindkraft påverkar inte heller miljön i omgivningen mer än att det kan skapa buller och göra miljön lite fulare enligt somliga, till skillnad från t ex vattenkraft som kan slå ut ekosystem samt påverka den omgivande markens bördighet- det betyder också att när man tar ner kraftverken så kan man inte märka att det en gång varit där.
Biobränslen är en stor kategori med flera olika bränslen, som bland annat ved, pellets och sopor, men som alla är gjorda på biologiskt material. Det finns flera fördelar med att använda sig av biobränslen som energikälla, som t ex att de består av biologiskt material, vilket betyder att de är biologiskt nedbrytbara och att de inte påverkar miljön särskilt mycket utan består av naturliga ämnen, och att man kan framställa flytande bränsle från de, som t ex etanol. Från det kan man sedan driva motorfordon, vilket betyder att man inte behöver köpa en elbil för att ens transporter ska bli mer miljövänliga, utan man kan ha kvar en bensin eller dieselbil och driva den på etanol respektive rapsolja. Biobränslen finns i de flesta länderna och man kan i stort sett plantera träd var som helst som man kan göra t ex ved av. På så sätt är det lätt för länder att själv försörja sig på energi med biobränsle. Det är svårare att göra med t ex vattenkraftverk eller vindkraftverk, där man behöver ha rätt förutsättningar för det. När man kan försörja sitt eget land minskar transporterna, vilket är bra för miljön då utsläpp av koldioxid och farliga gaser minskar, dessutom blir det billigare då transportkostnaderna minskar. Det är även bra eftersom att det inte kräver stora kostnader för att plantera träd, vilket gör så att även fattiga länder kan försörja sig på biobränslen, utan att behöva sänka sin levnadsstandard. Denna metod släpper inte heller ut mer koldioxid än vad trädet tar upp under trädets livstid, så den är neutral för miljön då allt utsläpp jämnas ut mot trädets fotosyntes och dess verkan. Det gör denna metod bättre för miljön än de ändliga energikällorna, i alla fall om man jämför utifrån koldioxidutsläppet. Biobränsle är en förnybar energikälla eftersom att det inte kommer ta slut om vi inte överanvänder resursen och tills solen slocknar kan vi producera nytt. Därför kan vi förlita oss på biobränslen för den hållbara utvecklingen och vi kan ha en stabil användning av biobränsle, om vi inte utnyttjar skogar och dylikt för mycket det vill säga. En annan bra sak är att man kan återvinna sina sopor, vilket betyder att de kommer till en användning som gynnar miljön.
Solenergi är ett sätt att utvinna energi direkt från solens strålar oftast genom solpaneler eller solfångare. När man har solpaneler krävs det inget jobb för att de ska fungera, utan de behöver bara installeras och sen fungerar de, bortsett från att det ibland kan bli igensnöade och om det är sol utomhus kan man borsta av snön för att fortsätta samla in energi eller eventuella reparationer och dylikt som kan ske. En annan fördel är att de inte tar upp någon plats om man har dem på hustaken, vilket är ett stort problem med flera andra förnybara energikällor som t ex vindkraftverk som man inte kan placera någonstans utan att folk klagar. Man kan också sätta ut solpaneler i öknen där det finns otroligt mycket solenergi året om, samt gott om plats. Där stör det ingen samtidigt som det genererar massvis med energi. Solpanelerna kan alltså placeras ut och användas på väldigt avskilda områden, som t ex satelliter ute i rymden eller stugor mitt ute i skogen, vilket är en möjlighet de flesta andra energikällor inte erbjuder. Det betyder också att det går att installera solpaneler i fattiga länder som i stort sett saknar elnät, vilket kan ge dem energi till att t ex utbilda sig eller dylikt, men för att få samma effekt med en annan energikälla hade man behövt installera stora elnät, vilket inte är lika effektivt. En bra sak med solpaneler är att kostnaden för dem går ner samtidigt som deras effektivitet går upp och numera kan de ta upp en hel del energi trots att det är moln på himlen. Om man bortser från produktion och dylikt finns det inga utsläpp eller bränslekostnader för solenergin, utan det är miljövänligt och en förnybar energikälla, vilket betyder att det är bra för den hållbara utvecklingen eftersom att råvaran inte kommer ta slut så länge planeten är beboelig och den påverkar inte miljön. Dessutom kan privatpersoner själva tjäna pengar genom energi som genereras av solpaneler och sedan säljs överskottet till energibolag som säljer energin till andra. På så sätt bidrar man inte bara genom att själv driva sitt hus på förnybar energi, men också genom att andra kan köpa förnybar energi genom bolagen. Även om investeringskostnaden är hög ska man inte skrämmas av den eftersom att man snabbt kan tjäna tillräckligt mycket pengar på det så att kostnaden blir kompenserad för, och då tjänar man på den annars outnyttjade energin och minskar användningen av olika fossila bränslen. Det är även lätt att lagra energin i stora batterier så att man kan använda överskottet när det är mörkt och vintertid för sin egna privata förbrukning, men om man genererar väldigt mycket är det lätt att bara sälja delar av det, så att inget går till spillo. Solenergikällan är den enda förnybara energikälla som finns tillgänglig för privatpersoner, eftersom att alla andra energikällor är mycket dyrare, bör göras storskaligt och är mer komplicerade, därför är solpaneler ett bra alternativ om man själv vill göra något för att motverka alla miljöhot som vi ställs inför och själv göra skillnad. Vill man öka värdet på sitt hus är införskaffandet av solpaneler ett bra tillvägagångsätt, eftersom att det höjer värdet väldigt mycket. Det är klokt att använda sig av solpaneler eller solfångare istället för takplattor, då man kan spara pengar på så sätt samt att solpanelerna fyller en funktion som gör att man kan spara pengar och bidra till att rädda världen, och de fungerar utmärkt som tak. Då minskar man kostnaden för att bygga huset samtidigt som man höjer värdet på huset. Det går även att sätta upp solpaneler på lägenhetshus, där avkastningen ofta blir högre eftersom att byggnaderna tenderar att vara lite högre och panelerna kan ta upp lite mer, men det handlar absolut inte om stora mängder. En positiv aspekt av att ozonlagret förtunnas är att det kommer igenom mer solenergi, vilket man kan utnyttja genom solpaneler som får ökad avkastning. Då kan effektiviteten av solpanelerna öka med tiden, vilket gör att man kan tjäna mer pengar på det och att det genereras mer energi vilket är bra för miljön. Solpaneler påverkar inte heller omgivningen, vilket många andra hållbara energikällor gör, som t ex vattenkraftverk som kan slå ut hela ekosystem eller vindkraftverk som kan förstöra fiske och förfular områden. Om man sätter upp dem på tak så tar de ingen plats och de påverkar varken flora eller fauna där. Solpaneler är heller inte fula och husägaren har själv valt att placera solpanelerna där eftersom att de gör nytta, dessutom höjer de som sagt värdet på huset.
Den geotermiska energikällan är värme som kommer från jordens inre, dvs man hämtar upp värme från långt ner i jorden. För att driva en värmepump behöver man använda elektricitet, men det man utvinner från den kompenserar enkelt för den lilla mängd el som behövs, och som dessutom kan drivas på annan el från förnybara energikällor eller från andra geotermiska värmeverk. Man kan då spara en massa energi som annars hade gått åt till att bland annat värma sitt hus. Den geotermiska energin är förnybar och så länge solen värmer jorden kommer energin inte ta slut, det bidrar till den hållbara utvecklingen och att vi ska hitta långsiktiga energikällor som vi kan använda oss av. Att använda sig av och producera geotermisk energi ger inte ifrån sig några utsläpp och processen använder sig bara av biologiskt nedbrytbara ämnen, vilket är väldigt skonsamt mot miljön och bidrar till att minska de miljöproblem vi står inför. Att värma sitt hus på geotermisk energi gör också så att man kan spara pengar, det är ofta billigare för konsumenterna att använda geotermisk energi som kommer från stora fabriker som utvinner det, eftersom att det inte alltid är lönsamt att själv borra ett djupt hål. I Sverige har vi väldigt bra förutsättningar för att kunna producera mycket geotermisk energi och ur ett världsperspektiv så nyttjar vi mycket geotermisk energi jämfört med resten av världen. Det är väldigt viktigt att ha rätt förutsättningar i denna industri, och eftersom att vi har det så kan vi göra det lönsamt. I Sverige är det också tillgängligt i stort sett i hela landet. Den geotermiska industrin har mycket utvecklingspotential och är långt ifrån perfekt, men det forskas på geotermisk energi för att kunna göra det ännu mer lönsamt och effektivt i framtiden, vilket tyder på att den geotermiska energin har en ljus framtid och kan uppta en stor del av vår uppvärmning. Man forskar även på att kunna utvinna elektrisk energi från den geotermiska energikällan.

b) Även om de har många bra sidor till sig, så finns det många nackdelar för dessa förnybara energikällorna. T ex kan vattenkraftverk förstöra hela ekosystem och slå ut allt vattenliv. Det kan t ex göra så att fiskarna inte kan ta sig fram till dit de ska, men för att förhindra och minska det problemet har man byggt så kallade fisktrappor, de fisktrapporna ska göra så att fiskarna enklare kan ta sig igenom kraftverken, men trots det har vattenkraftverk en enorm påverkan på ekosystemen där de befinner sig, vilket är ett stort problem i bland annat Sverige. Om det råder torka kan förutsättningarna ändras för att använda sig av vattenkraftverk, vilket gör så att man inte helt kan förlita sig på vattenkraftverken eftersom att en torrsäsong kan betyda att produktionen av energi helt avstannar. Dessutom är det känsligt för is, om vattnet skulle frysa till is skulle det inte kunna röra på sig och då skulle energiutvinningen upphöra, så man kan inte förlita sig helt och hållet på vattenkraftverk för en stadig tillgång året om. För att bygga ett vattenkraftverk måste man göra väldigt stora ingrepp i naturen, vilket kan vara både omständligt och dyrt. Dessutom blir det svårare för människor att använda vattendraget för transport vilket kan innebära ökade fraktkostnader samt att man måste ta långa omvägar, vilket i sin tur kan leda till mer utsläpp från båtar. Fisket i regionen kan också försämras på grund av att fiskarna får det svårare samt att vattenkraftverken ger ifrån sig kraftiga vibrationer som stör fiskarna och får dem att vilja söka sig därifrån. Även vattenkvalitén försämras vilket det med innebär problem för fiskarna, men också för människorna som bor runt om vattenkraftverket, som t ex inte kan bada i vattendraget och dylikt. Dammarna som byggs för att hålla igång vattenkraftverk kan göra så att vissa områden blir översvämmade och att vissa torkas ut, det i sin tur leder till att mark kan få en minskad bördighet vilket leder till problem inom jordbrukssektorn. Det kan i sin tur leda till stora problem i hela området som kanske inte kompenseras med den ökade energiförsörjningen. Sådana här vattenkraftverk ökar även risken för att vattenburna sjukdomar ska spridas och starta stora epidemier. Vattenkraftverk kan även förfula fina områden, vilket kan bland annat sänka värden på fastigheter och drabba de som bor i området.
Vindkraftverk kan också skapa många problem. Till exempel finns det en risk att fåglar flyger in i vindkraftverken, det i sin tur kan leda till att vindkraftverken går sönder och att vår mångfald hotas om väldigt många fåglar dör plötsligt på grund utav ökad användning av vindkraftverk. Vindkraftverk ger även ifrån sig väldigt mycket buller, vilket stör omgivningen enligt väldigt många. Det kan drabba omgivningen genom att markvärdet går ner, och det kan dessutom påverka faunan i området. Många anser att vindkraftverken är oerhört fula och kan förstöra platser, vilket kan dra ner värdet på fastigheter samt göra så att turismen på en plats minskar, vilket kan vara ett hårt slag mot platser där en stor del av befolkningen livnär sig själva på turism. Man måste också placera ut vindkraftverken på de mest gynnsamma platserna, vilket kan betyda att man förstör t ex väldigt fina bergstoppar. Därtill måste man också bygga ut vägar och kablar för att kunna föra energin till något bolag som i sin tur distribuerar ut energin till kunder, och det kan göra att naturen blir ännu mer förstörd samt att projektet blir mer kostsamt. Det är som sagt väldigt kräset var man placera vindkraftverk och det betyder att alla länder inte har möjlighet till att använda sig av vindkraftverk. För att försöka minska påverkan på människor kan man ställa ut vindkraftverken till havs, men det kan påverka naturmiljön i havet och fisket, vilket också kan ställa till med problem. Då riskerar man att förlora havets mångfald och om en art försvinner kan väldigt mycket påverkas av det då allting sitter ihop i en kedja. En nackdel med vindkraftverken är att de endast fungerar när det blåser, vilket betyder att det inte är särskilt effektivt då kraftverket står still en hel del. Det kan även betyda att man riskerar en minskad energitillförsel om det inte blåser på länge, vilket betyder att man inte kan lita helt och hållet på att vindkraftverken kommer att förse en med energi hela tiden. Det varierar även väldigt mycket i vilken utsträckning man kan använda sig av vindenergi på ens geografiska läge, vilket betyder att det är svårt att veta hur lönsamt det blir och näst intill omöjligt att göra undersökningar på det för att få ett inkluderande och allsidigt resultat. Det är även så att vindkraftverk inte genererar särskilt mycket energi, och därmed inte är superlönsamt, det kan givetvis förändras i framtiden, men just idag är det lite för dyrt att investera i vindkraftverk och de genererar lite för lite energi.
Biobränslen har många fördelar till sig, men det finns också väldigt många baksidor till det hela. Trots att det finns en stor tillgång till biobränslen främst genom stora skogar, så kan man inte använda allt utan måste hushålla väldigt mycket och planera när man ska avverka vad och var. Det kräver mycket arbete, vilket är dyrt och så kan man inte använda hela sin tillgång utan att riskera att skapa ytterligare miljöproblem. Även om det är dyrt med att anställa folk som kan planera hela processen skapar det arbetstillfällen vilket bidrar till en bättre ekonomi i landet och för de anställda, så kommer för få personer använda biobränslen på grund av det höga priset och då kommer företagen tvingas till att gå i konkurs och lägga ner. Biobränsleanvändningen leder till att skogar skövlas och om man avverkar för mycket av skogen kan det leda till markerosion, vilket i stort sett innebär att skogen inte kan växa längre för att man tagit bort allt som växer där och rubbat hela ekosystemet då all näring försvunnit. Eftersom att man bara kan använda en begränsad del av tillgången så uppstår det svårigheter när det kommer till en storskalig produktion av mycket energi, för att t ex förse ett helt land eller kunna exportera energi. Det krävs även många resurser för att bedriva en lönsam verksamhet, t ex måste man använda gödningsmedel och bevattna odlingar för att de ska växa snabbt, så att man kan avverka det. Det kräver resurser och arbete vilket gör att det blir dyrare, samt mycket mer krävande och omständligt. Dessutom tar dessa odlingar upp oerhört mycket plats, som hade kunnat gå åt till annat som är bättre. Även om man kan återanvända platsen, så tar det inte lika mycket som med t ex vindkraftverk där man kan använda en liten yta var som helst i princip. Om man jämför biobränslen med fossila bränslen så är det billigare med de fossila bränslena, vilket betyder att kunderna väljer de fossila bränslena framför biobränslen.
Solenergikällan har även den flera nackdelar till sig. Solpanelerna har t ex en väldigt dyr investeringskostnad att betala när man köper och installerar solpanelerna, och då är det inte tillgängligt till de flesta som inte har så höga sparade belopp att plocka fram, även om det eventuellt skulle vara en gynnsam investering. I Sverige är inte heller solpaneler särskilt effektiva på grund utav Sveriges nordliga geografiska läge som betyder att det är långt till solen och att styrkan på strålarna avtar. Det är alltså väldigt beroende på vädret hur mycket man producerar och man kan inte ha någon tillit till att man ska kunna producera tillräckligt för att livnära sig på det. Är det molnigt flera dagar i sträck kan man bli helt utan energiförsörjning om man endast använder sig av solenergi. Solpanelerna kan inte heller placeras var som helst, utan de är extremt känsliga för skugga och om det t ex finns träd som kan skymma måste de sågas ner och solpanelerna bör även riktas mot solen så att de kan ta upp energi så många timmar som möjligt. Alla har inte möjlighet till att uppfylla de kraven och därför är egenproducerad solenergi en lyx som få förunnas. Till skillnad från t ex vindkraftverk och vattenkraftverk så fungerar solenergin endast under dagtid då solen är framme. Det betyder att man inte kan nyttja dem lika mycket som man kan med andra förnybara energikällor. Det är även ett problem att solenergin inte är lika garanterad på vintern som på sommaren eftersom att man inte kan lita på solenergin utan måste ha en massa andra alternativ. Det kan även vara omständligt för privatpersoner som måste hitta annan energitillförsel under vinterhalvåret, och kanske därför väljer att avstå från solenergin. Om stora energibolag ska fylla stora fält med t ex solpaneler tar det väldigt mycket plats som hade kunnat användas till många andra möjligtvis viktigare saker.
För att utvinna geotermisk energi krävs det annan energi som driver en värmepump, vilket betyder att det ej är en självständig process, utan man måste använda annan energi, vilket är sämre för miljön då vi måste minska vår energianvändning. Det kan också bli kostsamt att försöka hitta en plats med geotermisk energi och sedan försöka köpa upp den eftersom att vissa kriterier måste uppfyllas för att det ska vara lönsamt att försöka utvinna geotermisk energi. Den geotermiska energikällan är också bara begränsad till att man bara kan utvinna värme i nuläget, och på sätt spara energi, men det gör det till en rätt begränsad energikälla. Runt om i världen finns det inte särskilt många platser där man kan använda geotermisk energi, och många av de platserna är för riskfyllda, då det finns vulkaner med en hög risk för utbrott, vilket skulle ödelägga hela projektet. Det är även dyrt att investera i fabriker som tillverkar geotermisk energi. Framförallt om man är en privatperson blir det lätt dyrt med att borra ett djupt hål samt alla pumpar, men om man gör det genom ett företag kan kostnaderna dras ned. Dock är det dyrt för de företagen att kunna få fram geotermisk energi i en investeringskostnad, men sedan så löner det sig. Man kan även hävda att dessa geotermiska energifabrikerna kan förstöra fina vyer, vilket kan sänka värden på fastigheter eller turistplatser.

c) Det finns oerhört mycket som driver på en förändring mot grön energi, men även mycket som motarbetar den. Det finns länder som har väldigt bra förutsättningar för att gå över till de förnybara energikällorna och kan förse hela befolkningen med energi gjord på det sättet, men det finns länder som har väldigt dåliga geografiska förutsättningar och skulle behöva importera en större del av energin, medans de kan försörja sig själva på de ändliga energikällorna. T ex har vi i Sverige bra förutsättningar för att kunna försörja nationen på energi genom de förnybara energikällorna. Vi är ett rikt land och vi har råd att investera i stora byggen, som kanske inte ger avkastning direkt utan det tar ett tag, vi har också möjlighet till att bygga vattenkraftverk och dylikt som är effektivt och kan förse oss med energi. Även om vi inte är det land med mest sol, vind eller vatten, så kan vi nyttja det vi har och göra det lönsamt ändå. Vi har också tillgång till mycket geotermisk energi, vilket betyder att vi kan värma vårt hus utan att behöva energi från en annan källa, och vi har mycket skog och kan bränna sopor för att frigöra energi, och det kan vi använda för att förse alla med energi. Andra länder, som t ex de små länderna i Mellanöstern har mer problem med det. De har tillgång till väldigt mycket olja, och det är framförallt det som gjort dem till rika länder, men de kan inte använda så många förnybara energikällor, de har t ex mycket solenergi, men på grund av en brist på plats måste de använda all plats de har till annat och kan inte ha storskaliga solpanelsplanteringar. På så sätt kan det inte utnyttja de möjligheterna de har heller. Det finns ofta inte mycket geotermisk energi, vind eller vattendrag med stor fallhöjd på de platserna, och det gör så att det blir mer lönsamt att använda sig av den lättillgängliga oljan istället, vilket är sämre för den hållbara utvecklingen, men ur ett kortsiktigt perspektiv fungerar det bättre för landet. Det finns också många länder som har bra geografiska förutsättningar, men inte medlen för att utnyttja det. I t ex öknar tenderar det ofta att finnas mycket oanvänd mark och väldigt mycket solenergi. På de platserna skulle det vara väldigt bra att sätta solpaneler eller solfångare, då de skulle generera mycket energi, samtidigt som de inte är i vägen och upptar viktig mark. De länderna som den marken tillhör har oftast inte tillräckliga medel för att kunna göra en storskalig investering i det, dessutom hade landet kunnat sälja den energin internationellt och tjäna massvis med pengar på det, vilket hade gjort landet rikare och kunnat investera ytterligare i det. Det finns väldigt många situationer där man inte har de ekonomiska medlen för att kunna göra den långsiktiga investeringen, och det gäller både privatpersoner och nationer. Saudiarabien och andra länder som blivit rika på sin oljetillgång försöker motverka övergången till förnybara energikällor, då det missgynnar dem ekonomiskt. De kan som sagt inte heller investera sina pengar i förnybara energikällor av ovan nämnda anledningar. I nuläget är det generellt sett billigare med ändliga energikällor, vilket innebär att fattiga länder som måste köpa in energi väljer att köpa energi producerad av energikällor, då de inte har råd med annat. Därför måste andra länder investera i förnybar energi, som efter ett tag blir billigare då investeringspriset blivit avbetalat samt att tillgången är större en efterfrågan om man lyckas producera tillräckliga mängder, och först då kan de fattiga länderna köpa in förnybar energi. Priset är även ett problem för många privatpersoner som kanske vill göra något för miljön, men sedan känner att de inte har råd med att installera varken fjärrvärme eller solpaneler. Även om man får tillbaka pengarna genom sparade utgifter, så är det alldeles för stora summor för många, och då kan man inte göra något. Om man tänker långsiktigt är det dock ekonomiskt att investera i förnybara energikällor, eftersom att oljan kommer ta slut. Då kommer priset stiga då tillgången går ner, om man sedan inte har något annat att tillförlita sig på, kan det bli så att man måste betala det dyra priset innan varan till slut tar slut och man står utan energi. Den största faktorn till att övergången till förnybara energikällor är konsekvenserna som de ändliga har på miljön och konsekvenserna miljön har på människor och samhället. Det visas mest i växthuseffekten som blivit mycket värre på grund av mänsklig påverkan. Växthuseffektens påverkan på miljön har i sin tur lett till mycket elände för människor och att behövd mark blir till havsbotten. Det är framförallt rika länder som står för utsläppen som leder till växthuseffekten, och det är även de länderna som klarar av att handskas med problemen bäst. Om man t ex jämför Bangladesh och Nederländerna är de båda länder som ligger väldigt lågt och riskerar att försvinna om havsnivån stiger, men Nederländerna är mycket rikare än Bangladesh. Då kan de förhindra naturkatastrofer och t ex bygga höga vallar som gör att landet inte kommer översvämmas och försvinna. Även om man vet om vad som kommer hända har man inte de ekonomiska medlen att förhindra det i Bangladesh, vilket betyder att de får göra sitt bästa för att göra skadorna så lindriga som möjligt. Därför får de rika länderna som står för majoriteten av utsläppen inte tillräckligt med incitament för att avbryta användandet av ändliga naturresurser. Konsekvenserna av att använda förnybara energikällor blir mest på lokal nivå, dvs att de bara drabbar ett litet område runt där processen görs. Då blir det mest det landet som drabbas, och då vill rika länder kanske hellre använda sig av ändliga naturkällor där fattiga länder får betala det högsta priset, än förnybara energikällor där bara i stort sett det egna landet drabbas. De flesta länderna prioriterar sig själva, och då vill man inte förstöra sin egna mångfald, utan låter hellre någon naturkatastrof förekomma i ett fattigt land långt bort från det egna. För nuvarande är de flesta ändliga energikällor mer effektiva än de flesta förnybara. Man behöver t ex inte ha särskilt mycket uran för att kunna utvinna stora mängder energi, men det behövs oerhört mycket vatten för att få ut mycket energi ur ett vattenkraftverk, skillnaden är bara att vattnet sedan kan återanvändas. När det är mer effektivt med ändligt, så blir det oftast också billigare. Det fördröjer övergången till förnybara energikällor. Det är även så att de förnybara energikällornas effektivitet beror till väldigt stor del på omständigheterna, och är då mer osäkra och instabila. Om vi vill att de förnybara energikällorna ska bli mer effektiva måste vi satsa pengar på forskning av sådant, så att man kan ta fram mer effektiva sätt att bygga och driva dessa kraftverk. Det kan leda till att de förnybara energikällorna blir oerhört mycket effektivare än vad de ändliga någonsin kan bli. När vi väl gör den satsning kan det göra övergången mycket snabbare, eftersom att det inte behövs lika många investeringar och de blir mer lönsamma. Därför är det viktigt att rika länder visar hur man gör och investerar i forskning och dylikt, för att fattigare länder ska kunna följa efter. En annan anledning till att övergången går långsamt är att det finns människor som motarbetar förändringen. Det är framförallt länder som producerar olja och energi från andra ändliga energikällor, och de som arbetar inom den industrin. Det är mycket propaganda och reklam som sprids för att folk ska tro att de ändliga energikällorna är bättre. Det är oklart för många vem som ska ta ansvar för övergången. Många tycker att det är ett gemensamt ansvar, vissa att det är de rika länderna som påverkar mest, och andra tycker att det är företag och annat som står för utsläppen. Det leder till att det inte finns en klar idé om vem som ska ansvara för det, och då vill ingen ta på sig ansvar, vilket leder till att processen går långsammare. Det kan även vara så att vissa organisationer vill ta ansvar över övergången, och på så sätt bidrar till att det ska gå snabbare genom att t ex försöka påverka andra och köpa utsläppsrättigheter.

d) Ett sätt att påskynda processen för att fasa ut ändliga resurser är att investera mycket pengar i att hitta och utveckla alternativen. När man investerar pengar i det så blir det en stor marknad och väldigt många företag försöker hitta bra lösningar, vilket gör att det går mycket snabbare och många innovativa metoder framtas, vilket är väldigt bra och nödvändigt. Det är ett sätt att uppmuntra företag och ge dem en morot för att utveckla något som gynnar miljön, men det finns också andra vägar att ta. Man kan t ex ge företag som gör framsteg inom området skattelättnader. På så sätt uppmuntrar man att företag satsar på att förbättra miljön, vilket sedan leder till en bättre miljö utan att det kostar staten mycket stora summor. Ett annat alternativ är att köpa upp utsläppsrättigheter. En utsläppsrättighet kostar mellan 100 och 200kr och ger någon rätt att släppa ut ett ton koldioxid. Man har räknat ut hur många utsläppsrättigheter som det kan finnas för ett balanserat klimat, och det är så många utsläppsrättigheter det finns. En privatperson eller organisation kan köpa upp utsläppsrättigheter och sedan inte använda dem, vilket bidrar till en bättre miljö. I t ex Sverige har vi redan gjort allt som är enkelt att göra för att minska utsläppen, och om vi köper upp utsläppsrättigheter från andra länder och företag, så kan man göra så att de också gör det som är enkelt för att minska miljöpåverkan. På så sätt förbättras miljön väldigt mycket av det, och det blir billigare för Sverige än att behöva genomgå och bekosta stora förändringar, som inte nödvändigtvis gör så mycket nytta för miljön. Då hjälper man istället andra och minskar den totala mängd koldioxid som släpps ut. Det är ett väldigt bra alternativ för regeringen, men det finns också organisationer som privatpersoner och företag kan köpa utsläppsrättigheter genom för att t ex kompensera med sitt eget utsläpp. Det är också relativt billigt, så de flesta har råd med att köpa några stycken utsläppsrättigheter. Staten kan också lagstifta för att missgynna ändliga resurser och gynna de förnybara. Man kan t ex sätta ett gränsvärde på hur mycket olja som får importeras. Då minskas användningen av olja i Sverige, samtidigt som priset på olja ökar på grund av tillgång och efterfrågan, vilket också minskar användningen av olja. Man kan också beskatta utsläpp som ändliga energikällor ger upphov till. Då måste priset på energin höjas, vilket gör grön energi mer attraktiv. Det ger också staten högre intäkter, som staten t ex kan investera i forskning angående grön energi. En annan möjlig väg att gå är att sänka skatten på grön energi istället, vilket också gör den gröna energin mer attraktiv i konsumentens ögon, som hellre väljer att gå den vägen istället för att använda energi producerad av ändliga energikällor. Då kommer staten däremot förlora pengar, eftersom att mindre skatt betalas in, samt att användningen av grön energi ökar, vilket gör att de fossila minskar, så att mindre skatt betalas in till staten. Dock så är dessa metoder riktade mot företag och dylikt som kan producera energi. För att hjälpa de som använder energin, kan man t ex ge bidrag till de som vill installera solpaneler. Då har fler råd med att installera solpaneler, vilket gör att fler kan driva sina hus på grön energi, vilket gynnar miljön. En metod som man också kan använda, som är bättre för företagen och staten, är att företag hjälper som säljer och installerar solpaneler kan installera solpaneler gratis. Sedan dras all överskottsenergi av och företaget tar tillbaka den och säljer den vidare till andra kunder. Det gör företaget tills det tjänat in kostnaden för själva solpanelerna och installationen. Det gör så att alla människor med tak kan installera solpaneler, och efter ett tag kan de tjäna pengar på det. Då behöver ingen ta lån eller dylikt, och företaget gynnas också av detta. Denna metod används en hel del i USA och fungerar väldigt bra där. Man kan också göra något likadant om en liten by eller dylikt vill köpa och installera ett vindkraftverk som de kan använda tillsammans för att minska hur mycket energi de behöver köpa in. Då kan t.ex. staten tillhandahålla dem med ett eller flera vindkraftverk, där de samlar in all energi som skapas tills skulden blivit avbetalad, och först då får samhället all energi som skapas. Staten kan även ge bidrag till företag och organisationer som vill investera i förnybar energi. Då höjs incitamentet att investera i förnybar energi, vilket leder till att övergången till förnybar energi går snabbare och miljön påverkas mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar