Translate

onsdag 24 augusti 2016

Orsaker till det första världskriget

Orsakerna till det första världskriget var många, och det var något många visste skulle komma, trots att det fanns stora pacifistiska organisationer som dedikerade sig till att hålla freden. Det fanns många anledningar till att en fred skulle bevaras, däribland att den internationella handeln skulle hotas och människor som Bertha von Suttner skrivit böcker om fredliga sätt att lösa konflikter. För att göra saken ännu svårare så hade arbetarna formerat ett socialdemokratiskt samarbete som sträckte sig utöver gränserna. Arbetarna hotade med strejker, så att krigsföring skulle bli otroligt svårt. De insåg att de skulle bli placerade längst ut på fronten och bli de som drabbades mest av kriget. Folket hade också tröttnat på krig och hade det bättre när det var fred och industrin kunde blomma. Då kunde de få arbeten så att de kunde bli konsumera ännu mer, vilket i sin tur gav arbete till fler och hjälpte industrin, vilket hjälpte bönderna och andra som producerade varor och handeln. När det var krig blev marknaden osäker och man vågade inte investera lika mycket och pengarna flyttades till vapenindustrin. Man hade inte lika mycket pengar då männen var i krig och det var snålare med anställningstillfällen. Det gick sämre för företag och då det fanns konflikter och skepp som blev blockerade och nerskjutna gick det sämre för den internationella handeln. Maten ransonerades dessutom ofta ut i krigstid, vilket ledde till att det blev ännu mer svält. Även med de insatserna var det för instabilt och oroligt mellan de länderna som senare skulle bli centralmakten och ententen. 

Imperialism innebär att nationer vill utvidga och expandera sitt rike och därmed erövra mer mark. När man erövrat landmassa, måste man även skydda det från andra länder så att man också kan behålla det. Storbritannien hade sett till att alltid ha den starkaste flottan, men hotades när Tyskland satte igång med en massproduktion av krigsbåtar. För att fortsätta med innehavet av den största flotten började Storbritannien att öka sin produktion. Då kände sig Tyskland tvungen att ha en större flotta och på så sätt sattes en kapprustning igång. En stor del av ekonomin las därför på armen vilket var med och sporrade krigets start.

Länderna var förnuftiga nog att förstå att ett krig på flera fronter mot alla andra länder inte var en bra idé. Därför tog de till sig att skapa militära allianser. Resultatet av detta blev två allianser, ententen bestående av Frankrike och Storbritannien till att börja med och Centralmakten, med Österrike-Ungern och Tyskland. Då bildades sidorna på kriget och spänningen mellan de båda allianserna ökade väldigt mycket.

Många länder i Europa hade en hög nationalistisk anda, vilket innebär att invånarna i nationerna har en känsla av samhörighet med varandra. En nackdel med det är det skapar utanförskap för de som inte tillhör det landet och att invånarna anser sig själv vara bättre och mer värda. Nationalisterna i respektive land ville göra sin egen nation större och mäktigare, på bekostnad av andra länder. Som om det inte vore nog med nationalism bland länder, fanns det även nationalism bland olika folkgrupper i länderna, som gjorde länderna lite skakigare och mer instabila. Många folkgrupper ville starta egna länder och med det så var risken för inbördeskrig förhöjd. Det blev fler och fler som greppades av denna nationalistiska agenda och ville inte förstöra för sitt land, så den multinationella strejkmetoden gick lite åt stöpet när folket greppades av viljan att ens land ska vinna kriget.

Demokratin runt om Europa fanns knappt, utan det var mestadels kungadömen som gällde. I vissa länder som kommit längre fram i utvecklingen fanns det folkvalda parlament, vilket är en överdrift då majoriteten av befolkningen inte hade rösträtt. Det förenklade vägen till kriget genom att det inte behövde gå igenom befolkningen, som mestadels var emot ett stort krig. 

Det som till slut skulle utlösa kriget var ett mord på den Österrikiska tronföljaren, Franz Ferdinand. Det var i Sarajevo, Bosnien som Gavrilo Princip som var med i en grupp som arbetade mot tillhörighet i ett ”Stor-Serbien” genomförde dådet den 18 juni 1914. Det ledde till att Österrike kände sig hotat då gruppens motiv var att splittra sig från Österrike. De i Österrike tyckte inte att Serbien ansträngt sig tillräckligt mycket för att stoppa sådana attentat och grupper. Österrike försökte lösa situationen med att förklara krig mot Serbien.


Trots att det var mycket som talade emot överväldigades freden av anledningar till att hela Europa skulle gå in i ett stort krig. Ett krig som skulle bli ett av de mest geografiskt utspridda genom tiderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar