Translate

onsdag 7 december 2016

Livscykelanalys- gaffel

För detta arbete om livscykelanalyser väljer jag att göra min livscykelanalys om bestick, eller mer precist, en gaffel gjord av rostfritt stål som kommer från Cervera.

Rostfritt stål framställs genom att man blandar järn, kol, krom, molybden, nickel och kväve. Att skapa stål för med sig viss negativ miljöpåverkan, men det finns också positiva saker som medförs, i alla fall om man tänker långsiktigt. Den största miljöboven med att skapa stål är koldioxidutsläpp, men de har minskat mycket och man arbetar på att sänka det ytterligare. Det är framförallt i masugnen som koldioxidutsläppet sker, men man försöker förbättra processen och göra den mer sluten. Man måste också bryta ut alla metallerna och rena dem, vilket tar energi och för med sig negativa konsekvenser för miljön genom t ex stora maskiner. Sedan måste man transportera dem till stålfabriken, där man framställer stålet, och det sker oftast i stora lastbilar eller dylikt, vilket inte är bra för miljön. Transportens påverkan på miljön blir dock bättre när man tar hänsyn till att det finns flera svenska tillverkare av stål, därför att det blir mindre sträckor att transportera stål i lastbilar. Det används även mer el och gas än olja numera, vilket gör att utsläppen minskar. Man gör processen mer effektiv helt enkelt. Framförallt innan och tidigt 90-tal släpptes mycket kväveoxider ut, vilket bland annat kan leda till försurning. Dock har man lagt ner sinterverk och använt mer miljövänliga brännare, samt väteperoxid istället, vilket är bättre för miljön. Svaveldioxidutsläppen förekommer när man bränner olja, och släpptes ut mycket i ståltillverkningen tidigare. Nuförtiden har man minskat oljeanvändningen, och då minskat svaveldioxidutsläppen. Även stoftutsläpp har minskat drastiskt till omkring 1% av allt stoft som förekommer släpps ut. Stoftet innehåller dessutom värdefulla metaller, så av de 99% kan man få fram andra metaller, vilket är väldigt bra för miljön då knappt något går till spillo. Det tar en del energi för att framställa stålet, vilket är dåligt för miljön med bland annat utsläpp från maskiner och dylikt, dock är det bra för ekonomin i ett land eftersom att många människor får jobb, och sedan kan man eventuellt få fram sätt att rädda miljön med de skattepengarna. Att framställa rostfritt stål är alltså inte lika dåligt för miljön som det en gång varit och man arbetar konsekvent på att få fram mer skonsamma metoder att framställa stål. Om man dock tänker på den långa livslängden på rostfritt stål och hur enkelt det är att återvinna, sparar man in mycket på miljön, så även om det finns dåliga saker med det, är det ett bättre alternativ än mycket annat.

 När man tillverkar gafflar gjuter man rostfritt stål i formar, och sedan håller man in dem i en maskin som gör gaffeln till det fyruddade ting det ska vara. Man måste smälta stålet och ha formar för att göra det, vilket innebär att man måste ha någon värmekälla, som t ex el, gas eller olja, vilket tar på miljön, framförallt om man använder sig av olja som är ett väldigt dåligt bränsle ur miljösynpunkt. Man behöver också formar som man kanske behövt transportera till fabriken och det har tagit energi för att skapa dem. Det är inte heller garanterat att denna fabriken är nära den där man skapar stålet, så det kan krävas långa transportsträckor vilket bidrar till att förstöra miljön.

Gaffelanvändningen är rätt bra för miljön, eftersom att man kan använda dem i princip hur länge som helst, så man förbrukar inte dem i en hög takt och det behövs inte särskilt många. Om man möjligtvis skulle tröttna på sina gafflar och vilja köpa nya, är det rätt lätt att återvinna dem sedan. Eftersom att de inte kommer rosta och kan bli återvunna oändligt många gånger, behöver man inte resthantera ämnet, utan kan fortsätta använda det. Att återvinna gafflar tar lite energi då man måste smälta det och forma om, men det tar mycket mindre energi, är mindre omständligt och bättre för miljön än att framställa nytt från början, så man bidrar till en bättre miljö genom att återvinna stålet.

Även om det rostfria stålets process redan har blivit förändrat för att rädda miljön, kan man alltid göra det bättre. Man kan t ex få ner koldioxidutsläppet genom att t ex göra processen mer sluten, så att det inte läcker ut, och man kan t ex ha stora växter runt om så att det omvandlas till syre. Man kan försöka hitta mindre energikrävande sätt att t ex hetta upp en masugn eller något annat som krävs till processen av att framställa rostfritt stål. Även om användningen av el och naturgas blivit mer utbredda på sistone, kan man göra alla stålhättor helt oljefria, genom t ex lagstiftning eller liknande. Då skulle också all svaveldioxid försvinna från framställningsprocessen av rostfritt stål. För att förbättra rostfritt stål ur miljösynpunkt kan man minska transportsträckor, det kan man bland annat göra genom att sätta alla fabriker där man bearbetar stål nära varandra för att minska transporten under processen. Man kan också sätta ställena nära kunderna och samhället, så att det ej krävs en lång transport för att få ut stålet i butikerna. Även om kväveoxid och stoftutsläppen redan är låga, kan man alltid sänka det ännu mer, genom bland annat bättre metoder och rening.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar