Translate

söndag 22 november 2015

Den industriella revolutionen del 2

Under den industriella revolution förändrades de flestas liv drastiskt. De blev moderniserade med mer hjälp från maskiner och dödligheten minskade. Revolutionen hade spridit sig runt om i världen och hela världen hade börjat förändrats. 

På 1800-talet började den sprida sig till framförallt USA och vissa nationer i Europa. Där blev den första följden en befolkningsökning eftersom att människors liv blev lättare. Mer mat kunde produceras efter moderniseringen av jordbruk och andra livsmedel, då blev det billigare, så fattigare kunde köpa mer, och det fanns mer så hela familjen kunde äta sig mätta och växa som de skulle, då är man inte lika mottaglig för sjukdom som om när man är undernärd och det hjälpte också till med att få ner dödligheten. Vaccin samt andra medicinska framsteg höjde också medellivsåldern. Alla dessa saker var positiva, men det var inte lika fantastiskt för arbetarna under den här perioden. Många gruvarbetare levde under usla levnadsvillkor och tjänade knappt in några pengar alls, parlamentet genomförde lagar som förbättrade situationen, men inte tillräckligt. Klasskillnaderna var gigantiska under den här perioden. Väldigt många levde med hårt arbete, dåliga arbetsförhållande och usla miljöer. De var tvungna att slåss för överlevnad varje dag och de tjänade långt under dagens minimum lön. 

Man kan säga att urbaniseringen är både en orsak och en följd till den industriella revolutionen. Att arbetskraften som kom in till städerna var med och satte igång revolutionen har jag redan diskuterat, men det är också en följd. Fler och fler valde att flytta in till stan istället för att leta jobb på landsbygden, där det var mycket svårare, och städernas storlek ökade allt mer, vilket är en följd av industrialiseringen.

Den största följden av de alla var att världen förändrades. Allas vardagsliv förändrades med hjälp av nya prylar och ny teknik. Det blev lättare att resa längre sträckor med bland annat lokomotiv och ångbåtar. Stål blev extremt populärt i Nordamerika och Europa eftersom att metallen var så hård och böjbar. Den massproducerades och mycket av det som byggdes var gjort i stål. 

Innan hade det funnits stånd, men med den industriella revolutionen kom också arbetarklassen. I Europa hade de övergått från ståndssamhälle till klassamhälle, till skillnad från i ståndssamhället skulle man kunna göra en klassresa och gå upp. Med den industriella revolutionerna kom arbetarklassen, det var de som arbetade i fabrikerna och de är ofta sedda som en klass långt nere på skalan. Arbetarklassen har inte direkt samma inflytande som andra grupper och det är därför de ofta ses som en låg klass.


Tack vare den nya tekniken såg många väldigt ljust på framtiden och det hjälpte dem ta sig igenom tuffa tider. Jag tror ändå att de skulle bli förvånade över att se hur allting har vidareutvecklats och hur våra samhälle är mer beroende av teknik än under industrialiseringen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar