Translate

fredag 20 november 2015

DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN DEL 1

Orsaker till den industriella revolutionen finns det många av och de har tillsammans förändrat hur vi upplever världen och våra yrken. Den industriella revolutionen var den stora reformen av jordbruk som ledde till att folket migrerade in till städerna och därmed började arbete i fabrikerna. En av de stora frågorna om revolutionen är också varför det just skedde i Storbritannien. 

En av dessa anledningarna är förändringen inom jordbruket. Metoden för åkerindelningen som användes var för omodern enligt parlamentet. I det gamla systemet hade man haft små remsor så kallade tegar. Bönderna hade haft flertalet sådana, så att alla fick båda bra och dålig jord. Det var dock svårare eftersom att allt behövde plöjas och skördas samtidigt, då blev det krångligt och många drängar och pigor behövdes. Parlamentet beslutade att bondgårdarna skulle spridas ut och ligga vid landet man ägde. Man skulle också få ett större ihopsatt landområde. Det tyckte bönderna var orättvist eftersom att vissa fick bättre mark än andra, dessutom ogillades beslutet eftersom att de levde längre ifrån varandra. Några fördelar de fick var att de inte behövde så och plöja samtidigt, de tvingades inte heller ha samma grodor och de hade lite mer frihet och fler egna val. De nya jordägarna som hade köpt upp mycket mark var mer utbildade än de andra och hade en lust att experimentera. Delar av åkern hade fått vila i ett år i en så kallad träda. Det var för att jorden inte skulle bli näringsfattig och långsiktigt ge dåliga skördar. De nya bönderna hade märkt att visa växter tillförde näring, när de användes behövde de inte lägga mark i träda, det medförde en tillväxt i skördarna. Dessutom kom potatisen från Sydamerika. Potatisen var speciell eftersom att den var väldigt näringsrik och den kunde växa i nästan all jord. De avlade även sitt boskap så att de kunde få mer kött och korna kunde producera mer mjölk. Därifrån kunde det brittiska folket få mer mat till ett betydligt billigare pris. Det skapade en köpkraft bland folket i staden. 

Mark var också väldigt efterfrågat av rika handelsmän och jordägare eftersom att de ville använda marken som betesmark till bland annat fårskötsel eller själv experimentera som bönder. Därifrån fick de ull som bidrog till att textilindustrin kunde expandera. De fick det lättare att få mark efter skiftet och många mindre bönder kunde inte konkurrera, då blev fler arbetslösa, och pigorna och drängarna kunde inte heller starta egna bondgårdar. När pigorna och drängarna inte behövdes ute på landet längre hade inget val än att flytta dit jobben fanns, och det var just inne i stan. Det heter urbanisering när massvis med folk flyttar in till tätorter, då bildas en stor arbetskraft och det är en stor orsak till att den industriella revolutionen möjliggjordes. Många hittade också jobb i de nya effektiva stenkolsgruvorna efter att ha lämnat landet. 

I Storbritannien hade ett kapital kommit från bland annat triangelhandeln med slavar som transporterades till Amerika och andra varor från länder de handlade med. De med mest kapital var villiga att satsa mycket av kapitalen på nya marknader, som t ex industrin och fabriker, då kunde fabriksägare köpa nya maskiner och anställa fler. De satsade även på jordbruket där vissa bönder kunde köpa nya redskap och mer mark. Vinsterna blev stora och investerarna fick ännu mer kapital som de kunde satsa mer med.  

Råvaror var en annan väldigt viktig tillgång som fanns i Storbritannien och ledde till att det skedde just där. Ull var en av dem eftersom att det blev en viktig tillgång till textilindustrin och dessutom behövdes inte en lika stor arbetskraft. Järnmalm fanns det också gott om, fast utvinningen gick trögt eftersom att de inte hade tillräckligt med bränsle utan behövde importera. När en järnbruksägare lyckades göra ett nytt bränsle av stenkol som kallades för koks gick det bättre för järnindustrin och de kunde utvinna mycket mer. 

I Storbritannien fanns det gott om innovativa tänkare som kom på nya uppfinningar. Textilindustrin var en av industrierna som blev väldigt effektiviserad, med spinnmaskiner och vävmaskiner kunde tyg produceras i en mycket större mängd. Ångmaskinen, som var en gammal uppfinning, hade blivit utvecklad så att den kunde driva andra sorters maskiner i t ex en fabrik eller ett tåg. Ångmaskinen gjorde transport enklare och var väldigt viktig, utan den hade kanske inte det moderna tåget eller bilen funnits. 

En annan sak som var av ytterst betydelse var marknaden i Storbritannien. Det var lätt att transportera varor i förhållande till andra länder och befolkningstätheten var hög. Eftersom att matproduktionen ökade svalt inte lika många och marknaden blev större. De som levde i kolonierna kunde endast handla med själva moderlandet, dvs Storbritannien. Då expanderade marknaden ännu mer och utan en marknad hade ingen finansierat den industriella revolutionen och ingen hade fått kapital från investeringar i industrin. 


I Storbritannien fanns allting som behövdes för en industriell revolution och det blev startskottet till en universell revolution. Tillsammans har de förändrat hela världen och allas liv hade sett helt annorlunda ut.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar